Trendy w makijażu: baking. Jaki puder do bakingu jest najlepszy?

Napisany w Makijaż przez Katarzyna. B

Baking, czyli technika makijażu ceniona przez wizażystów, wkracza do codziennego makijażu. Sprawdź, na czym polega. Dowiedz się też, jaki jest najlepszy puder do bakingu polecany przez specjalistów.

baking-makeup-bake-undereye-concealer-baking-method

Są takie trendy w makijażu, które zostają na długo, jak choćby konturowanie twarzy. Modelowanie rysów twarzy za pomocą kosmetyków cieszy się niesłabnącą popularnością. Zmieniają się tylko metody wyszczuplania i podkreślania określonych partii twarzy. Można to zrobić na mokro (podkładami i korektorem) albo na sucho (rozświetlaczem i bronzerem). Czy tylko w ten sposób?

BAKING – to spopularyzowana w ostatnich miesiącach, choć znana już od bardzo dawna, metoda konturowania i upiększania twarzy, w której wykorzystuje się pudry.

Baking w makijażu

Wywodząca się z makijaży drag queen technika podkreślania rysów twarzy to właśnie baking. Zapewnia efekt nieskazitelnej cery oraz wyraźnie zaznaczonych konturów. Służy też ugruntowaniu korektora dla perfekcyjnego i maksymalnie trwałego zamaskowania dużych sińców i niedoskonałości. Ma na celu złagodzenie rysów twarzy, wygładzenie i rozświetlenie cery bez użycia rozświetlacza.

Najczęściej baking wykorzystują profesjonalni wizażyści, przygotowujący modelki do pracy z obiektywem. Dzięki tej metodzie każdy makijaż staje się fotogeniczny, a twarz nieskazitelnie piękna.

Trend ten został zapoczątkowany przez Kim Kardashian oraz jej makijażystę Maria Dedivanovica. Kiedy odkryto sekret pięknego makijażu celebrytki, stała się ona inspiracją do większego zainteresowania się, czym jest baking. To był początek światowego trendu, który dziś opanował sieć.

Jak to działa?

Z początku baking wcale nie był kojarzony z makijażem, ale… pieczeniem ciast. Aktualnie termin ten zyskał nowe znaczenie, choć podobieństw między jednym a drugim działaniem wcale nie trzeba długo szukać. Choćby to, że do pieczenia ciast potrzebny jest proszek, a do konturowania tą metodą – puder. Mówi się, że nazwa ta wzięła się oryginalnie z tego, że pieczenie ciast wymaga czasu tak samo, jak konturowaniem pudrem. Stosując baking, trzeba odczekać po nałożeniu pudrów około 10 minut, aby… upiekły się na naszej twarzy, czyli połączyły z innymi kosmetykami i utrwaliły.

Technik bakingu jest wiele. Oczywiście zawsze nadmiar pudru należy po chwili strząsnąć z twarzy, np. omiatając ją puchatym pędzlem. Dzięki temu baking wcale nie daje efektu nienaturalnej cery z grubą warstwą kosmetyków. Choć baking trzeba umieć zastosować, bo przesadzenie z ilością pudru może skończyć się nienaturalnymi efektami.

O tym należy pamiętać:

  • Skóra musi być doskonale nawilżona i odżywiona, a baking jej nie wysuszał.
  • Baking to metoda idealna do zrobienia okazjonalnego makijażu, nie na co dzień.
  • Efekty bakingu uzależnione są od umiejętności oraz użytych pudrów.

Jaki puder do bakingu?

Koniecznie transparentny, czyli taki, który nie nadaje skórze koloru. Ma utrwalać makijaż, rozjaśniać niektóre partie twarzy i modelować ją, ale sprawiając wrażenie niewidocznego. Jeśli puder przypomina lekką mączkę, sprawdzi się idealnie. Nie powinien to być też mocno rozświetlający puder, ale taki, który matuje skórę, nadając jej gładkie i jedwabiste wykończenie. Efekt rozświetlenia i odmłodzenia cery uzyskamy, stosując jaśniejszy odcień pudru niż kolor naszej skóry i stosowanego podkładu.

Najczęściej polecane pudry do bakingu to:

  1. Golden Rose, Long Wear Finishing Powder – doskonale dopasowuje się do każdego rodzaju cery, a dzięki transparentnej formule tworzy na cerze matującą, perfekcyjną powłokę. Nie podkreśla suchych skórek i zmarszczek, a także jest bardzo lekki, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako puder do bakingu.
  2. Laura Mercier, Mineral Puder – przez wielu porównywany do lekkiego, transparentnego rozświetlacza o właściwościach utrwalających makijaż, dlatego świetnie nadaje się do bakingu. Podkreśla opaleniznę na twarzy, a dzięki postaci lekkiego pyłku, łatwo się go stosuje.
  3. Paese, Rice Powder – transparentny podkład ryżowy z ekstraktem z mrożonego wina, który doskonale sprawdza się jako puder do bakingu o doskonałych właściwościach utrwalających. Świetnie wygładza, ujędrnia, a także przywraca skórze blask i świeży wygląd.
  4. Huda Beauty, Easy Bake Loose Baking & Setting Powder – stworzone przez popularną vlogerkę pudry, który zaprojektowane zostały właśnie z myślą o bakingu. Zapewniają długotrwały i odporny na warunki zewnętrzne makijaż, przy jednoczesnym nieskazitelnym wykończeniu.
  5. Wibo, Fixing Powder – dużo tańsza alternatywa dla drogich pudrów, która również świetnie nadaje się do wykorzystania przy technice jaką jest baking. Sypki puder utrwalający; nie do końca transparentny, ale perfekcyjnie dopasowujący się do każdego rodzaju skóry i podkładu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *